Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 13.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred i leheng, og skred kan bli svært store!

Skredfarevurdering

Det er fortsatt mulig for en skikjørere å løse ut svært store skred. Fjernutløsing er mulig! Det var stor pålagring av snø i løpet av helgen. Denne ligger noen steder på vedvarende svake lag gjør at stabilisering av snødekket tar lang tid og må betraktes som ustabilt. Snøen har fått ligge noen dager nå og faretegn kan være mindre åpenbare, men det betyr ikke at det er trygt.
Hvis skydekket sprekker opp og det blir sol vil skredfaren øke dramatisk. Unngå alle bratte fjellsider som eventuelt får sol.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. april 2022

Denne helgen kom det 50-100 cm ny snø i fjellet. Dette ligger nå først og fremst i leheng mot øst og sørøst. Milde temperaturer har gitt kram eller fuktig snøoverflate et stykke opp til fjells.

Det er observert både nedføyket kantkorn og rim. Utbredelsen er usikker. Sannsynligvis både på solskare i solsider og i nordvendt terreng.
Vær oppmerksom på løs, blank snø rundt skarelag. Dette kan sannsynligvis være kantkorn eller rim.

Mandag ettermiddag ble det fjernutløst flere skred etter hverandre i vestvendt terreng på Gjølsvorhøgda ved Sandane. Skredene ble fjernutløst på mer enn hundre meters avstand. Flere middels store naturlig utløste skred har blitt observert siden mandag. Blant annet på Strynefjellet, på Tindefjellet ved Vassenden og på Grepstadnibba ved Skei.

Tirsdag ble det observert skytende sprekker i fersk fokksnø på Strynefjellet, og drønn i snøen på Skavegga ved Byrkjelo.

Fjellvær

Tirsdag 12. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -13 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Onsdag 13. april 2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Periodevis frisk bris i fjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS